Guide: Alt du bør vide om forebyggelse og behandling af lus

Er der én ting der er værre end at aflevere et grædende barn, så er det at støde på sedlen, der afslører at institutionen har lus…igen!

Vi har med garanti alle stødt på beskeden om lus hos dagplejen eller i institutionen. Vi har nødvendigvis ikke allesammen prøvet at have lus, men vi har frygtet det og vi har også alle mærket en underlig kløe, der sjovt nok begyndte da vi læste sedlen. Ja, det klør sikkert allerede lidt nu, ik?

Der er en masse myter og fejlagtige fakta omkring lus, så lad os starte med at få styr på de reelle fakta, så du ved hvad du kan forholde dig til.

Fakta om lus

  1. Det er primært børn i alderen 3-10 år, som får lus. Men voksne såvel som børn kan blive smittet.
  2. Lus overlever nær hovedbunden hvor der er varmt og fugtigt, og hvor de har mulighed for at suge blod.
  3. På grund af deres lange hår, får piger oftere lus end drenge. Men så længe håret er længere end 0,5 cm, så kan lus overleve.
  4. Luseæg klæber sig fast til håret og kan være svære at skelne fra skæl. Æggene bliver dog selvlysene i UV lys.
  5. En voksen lus lægger 5 – 8 æg om dagen og har en levetid på ca. 3 uger.
  6. Hvis ægget sidder mere end 1 cm fra hovedbunden, så er ægget sandsynligvis klækket eller dødt.
  7. Lus er ligeglad med om håret er beskidt eller rent, så lad os straks aflive denne gamle myte.
  8. Primære smitte foregår ved kontakt mellem 2 hoveder. Lus kan ikke hoppe og forlader ikke frivilligt et hoved, med mindre den har mulighed for at kravle over til et andet. Det er yderst sjælden at smitte sker via legetøj, huer, sengetøj eller børster.
  9. Du kan få lus hele året, men umiddelbart er der højsæson i august, september, oktober og november. Ingen ved hvorfor, men man gætter på at det skyldes at børnene begynder at lege indendørs om efteråret.

Forebyggelse af lus

Du kan ikke undgå at dit barn får lus, men du kan sikre at du fanger det i opløbet. Red håret igennem en gang om ugen med en tættekam og straks påbegynde behandling, samt oplyse det til skole, institution og omgangskreds, hvis du finder lus. I gamle dage, var det oftest forbundet med skam at man havde lus. Det er det ikke i dag, men det er flovt, hvis man ikke vælger at gøre noget ved det.

Som et supplement til tættekammen kan benyttes en UV lygte. Luseæg lyser op under UV lys og det vil derfor være lettere at opdage dem, specielt i lyst hår. Der er et engelsk firma, som har kombineret de 2 ting og lavet en tættekam med inbygget UV lys. Vi ved dog ikke hvor effektiv den er. Den skal pt. Købes i England og koster ca. 250 kr.

Er man til mere alternative metoder, så fortalte min frisør mig at hendes døtre aldrig har haft lus, da hun brugte vegetabilske olier. Lus skulle specielt ikke kunne lide Argan olie, kokosolie samt Nigella Sortkommenolie. Især Argan og kokosolie skulle være velegnet til forebyggelse af lus. Du skal blot benytte olien 2 gange om ugen ved at putte den i håret som en hårkur eller til at pleje håret. Sørg for at smøre hovedbunden, da det er her de små kryb opholder sig. Vær opmærksom på at dette ikke anbefales af Sundhedsstyrelsen, og er på eget ansvar.

Har du en pige, så kan du sættes hendes lange hår op i en hestehale, så er der mindre risiko for at håret filtrer sig sammen med andres børns hår. Det er ingen garanti, men du mindsker risikoen betydeligt.

Behandling af lus

Lus er efterhånden blevet immune overfor insektgifte der findes i lægemidlerne, der i mange år har været benyttet til behandling. De har tilgengæld ikke immune mod de midler der er registreret som medicinsk udstyr. Så spørg på apoteket, om det er registreret som lægemiddel eller medicinsk udstyr.

Den mest effektive behandling er god gammeldags omgang med en tættekam – helst af metal, da en plastik kam let kan bøje. Smør håret ind i balsam inden. Balsammen sikrer at lusene sidder stille, så du kan kæmme dem ud. Gentag hver anden dag, så du sikrer at du får fat i alle de nyudklækkede lus og holder dem i skak.

Husk at hvis én i familien har lus, så skal hele familien i behandling. Du bør dog kun bruge lusemiddel på personer med levende lus.

Jeg kan huske fra da jeg var barn, så blev alt sengetøj og legetøj enten vasket eller smidt i fryseren, når en af os børn havde lus. I dag, har man fundet ud af at i praksis så udgør lus fra omgivelserne ikke nogen smitterisiko. Så ingen grund til ekstra vask, frysning eller rengøring af tøj, møbler, sengetøj og andet.

Alternative behandlinger mod lus

Hvis man er til mere alternativ behandling, så kan de førnævnte olier, Argan, kokosolie og Nigella Sortkommenolie også benyttes til bekæmpelse. Du tager en god håndfuld olie og fordeler den i hårbunden. Herefter en badehætte på og ladet det side i 2-3 timer, eller natten over. Det skulle dræbe både lus og æg, og som bonus, så plejer og booster det også håret. Gentag en gang om ugen.
På samme måde kan æteriske olier også benyttes, hvor lavendelolie skulle være den mest effektive. Tag 2dl vand og 5-7 dråber lavendelolie, rær det sammen og masser det derefter ind i håret. Sørg for at fordele jævnt fra hovedbund til spidsen af håret. Lad det sidde et par timer og vask herefter ud med shampoo. Gentag behandlingen efter 7 dage.

VIGTIGT: Æteriske olier må ikke anvendes rene på huden eller i håret, så det er vigtigt det bliver blandet op med vand. Alternative behandlinger er ligeledes heller ikke anbefalet af Sundhedsstyrelsen, så det er på eget ansvar at diverse olier benyttes, da de kan indeholde stoffer

Husk, man må aldrig sende børn i børnehave ubehandlet. Påbegynd behandling og send dem afsted dagen efter. Det vil sikre at alle levende lus er døde. Der er vil stadig være æg i håret, men de smitter ikke og af samme grund skal behandlingen foretages igen hver anden dag i 14 dage. Så har du gjort dit for at dit barn ikke er med til at smitte andre. Benytter du et lusemiddel, så følg vejledningen på produktet til punkt og prikke.

Skriv en kommentar